A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

A Vespa-sztori

2014.04.06. 17:02 Motoros Family

Itália - gyönyörű tájak, finom pizza, jó borok… és persze a Vespa!  Ha jártál már Olaszországban, biztosan érezted már azt az pezsgést, amit a sok-sok robogó mozgása, látványa, vagy akár az illata nyújt.  De ha nem jutottál még el Rómába, Milánóba vagy éppen Firenzébe, a filmvászonról (több mint 150 filmben kapott szerepet a kismotor!)  visszaköszönő Vespa-fílíng talán nem ismeretlen a számodra.

vespa_római vakáció.jpgA Római vakáció című klasszikus moziban Audrey Hepburn és Gregory Peck Vespa-háton.

 

A darázs névre keresztelt robogó története egészen az 1940-es évekig nyúlik vissza. Megszületése a második világháború végéhez köthető, napvilágot 1946-ban látott a Piaggio gyárában. Az évekig tartó pusztítást követően a Vespa a béke és szabadság életérzéséből született, és tükrözi Olaszország és Európa társadalmi és kulturális változásait. Hamarosan nemzeti szimbólummá, az olasz stílus és elegancia egyik legfontosabb ikonjává vált.

Az ötvenes évekre meghódította a Vespa a világot. 1956-ban gurult ki az üzemből a milliomodik darab, ekkor már Franciaországban, Spanyolországban és Németországban is gyártották. Még ma, több mint hat évtizeddel a megszületése után is igazi kultusztárgy a fiatalok szemében világszerte. De vajon mi áll a Vespa-jelenség hátterében?

A Vespa a háború utáni újrakezdés szimbólumaként testesítette meg a növekvő jólétet, a határtalan optimizmust. Megteremtette a robogózás kategóriáját a városi közlekedésben egy könnyű és gyors mozgást lehetővé tevő járművel. Nem pusztán közlekedési eszköz, hanem a mobilitás, az egyéni szabad mozgás megtestesítője, az életöröm és önmagunk kifejezője, egy ÉLETSTÍLUS.  Az évtizedek során mindig képes volt arra, hogy saját korának kultúráját kifejezze, annak értékeit tolmácsolja.  A Vespa születése óta jelképe a korszerűségnek, ma pedig neve összekapcsolódik a modern nagyvárosi kultúrával. Folyamatosan változtatja külsejét, de önmagát sosem tagadja meg.

 Vespa Models.jpg

A Vespa robogó számos formai változáson ment keresztül az évek során, de jellegzetes megjelenését mindvégig sikerült megőriznie.

 

A Vespa, a ma is élő legenda majdnem hetven éves története során milliók szenvedélyévé vált, nevéhez számtalan hihetetlen utazás kötődik. Nagy szerelmek szemtanúja, emberek hűséges társa, amely örökre bevéste magát a történelembe.  Általa a világ minden részére jut egy kis darab Olaszországból. 

 

vespa.png

 

Források:

http://www.home.vespahistory.com/

http://www.scootersales.com.au/news-reviews-271/60-years-of-the-vespa.aspx

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr545962741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása