A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

Motoros olvasmányok a hideg napokra

2015.01.20. 11:23 Motoros Family

Ilyenkor télen az egyik legjobb elfoglaltság beülni a szobába, és a metsző hideg ellen elbújva egy tea társaságában valamilyen jó könyvet olvasni. Egy motorosnak természetesen dukál néhány igazi motoros olvasmány, ezért összegyűjtöttünk egy csokorra valót a legjobbak közül.

Itt van mindjárt a Talmácsi és 101 éves magyar motorsport című írás, amely a címéhez hűen egy fotókkal teletűzdelt, átfogó olvasmány nem csak Talmáról: a könyv bemutatja a hazai motorosok régi bajnokaitól – Kurucz, Szabó II. László, Drapál Jánoson keresztül – napjaink ifjú reménységeiig szinte a teljes magyar motorsport sikeres személyiségeinek történetét, pályafutását. Külön fejezet foglalkozik Talmácsi és társai, valamint a Tóth-csapat izgalmakban bővelkedő utolsó hónapjaival, heteivel. A könyvet számos nagyszerű kép teszi még gazdagabbá.

dumpimage_php.jpg

 

Ha kedveled világbajnok motorversenyzőnket, ajánljuk Talmácsi Gábor önéletrajzi könyvét, amely Életem 220 felett címmel jelent meg 2007-ben. "Nagyon sok munka van benne, igen fontos számomra ez az írás: mindig magamnál fogom tartani, mert hiszek abban, hogy motivációt ad számomra" - mondta a pilóta a könyvről. "Arról is szól többek között, hogy az álmaink valóra válhatnak, ha keményen dolgozunk értük. Más sportolóknak is ajánlom: talán erőt meríthetnek belőle a nehéz helyzetekben."

A Vörös János által jegyzett Drapál János Egy élet a motorsportért című könyvből megismerhetjük a legendás versenyző életét és motorsport iránti hatalmas szenvedélyét. A könyv olvasmányos, magával ragadó, remek korabeli fotókkal illusztrálva.

Szintén a Szabó-Földi-Baráz-Böröczky szerzők által jegyzett a Motor GP sztorik című könyv, amelynek történeteket, titkokat tár fel a motorverseny kulisszái mögül, és (többek között) Valentino Rossi, Casey Stoner küzdelmének története mellett sok magyar vonatkozása is van: világbajnok motorversenyzőnk, Talmácsi Gábor 2008-as évének részletes krónikáját és a Team Toth magyar csapat „sztoriját” is olvashatjuk benne.

motor_gp_sztorik_5318c92c678b0.jpg

A Kökényesy György tollából származó Porban az igazság - ahogy az a címéből is sejthető - a motokrossz szerelmeseinek kötelező olvasmány.

A magyar könyvpiacon újdonságnak számít Az Isonzo (Soca) folyó mentén az Adriáig című, motorosoknak készült útikönyv. A Motorostúrák sorozat első darabja a praktikus információk mellett az útvonal összes természeti, kultúrtörténeti és történelmi látnivalóját bemutatja, pontos leírások, színes fotók segítségével.

Csanádi Róbert Motorsport a vasfüggöny mögött című műve a hőskorszak motorsportjának állít emléket. A könyv a magyar motorsport 1973 utáni évtizedét dolgozza fel gazdag képanyaggal, egyik érdekes fejezetében pedig legendás figurákról mintázott makettek is szerepelnek. Igazán érdekes, különleges olvasmány nem csak azoknak, akik már éltek abban a korszakban.

151766_1a.jpg

Ha nem is feltétlenül olvasnánk, hanem inkább esztétikai élményre vágyunk, jó választás lehet többek között a Nagykönyv kiadó gondozásában megjelent Szuper motorok című kiadvány, vagy a Stephan Fennel nevéhez köthető Motorkerékpárok képekben, ez utóbbi 302 oldalon, több mint 350 fotóval nyúlt vizuális élvezetet a motoros szemeknek. A könyv egyaránt körüljárja a motorizált kétkerekű mítoszát, és magát a motorkerékpárt, mint a modern szabadságvágyat szimbolizáló kultusztárgyat, sok-sok háttér információval megspékelve.

Végül, de nem utolsó sorban ott van Luigi Corbetta, Giacomo Agostini Legendás motorok 1884-től napjainkig című kiadványa, amely egy gyönyörűen kivitelezett, nagyon mutatós könyv, éppen ezért ajándéknak is tökéletes választás.

825567_5.jpg

A Motoros VB 2008 című könyv mottója: A gyorsaságról érdekesen és hitelesen! - ez a mű legfontosabb célkitűzése és egyben a legnagyobb erénye is. Szerzői az Eurosport televízió korábbi és jelenlegi munkatársai, Dávid Sándor, Várhegyi Ferenc és Vörös Csaba, akik már hosszú évek óta foglalkoznak a sportággal. A kiadványt a technikai sportok nemzetközi szinten is elismert szakértője, a számos világklasszis motoros barátságával büszkélkedő Böröczky József lektorálta. A kötet átfogó képet ad a Magyarországon is egyre népszerűbb gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság eseményeiről. Nyomon követi mindhárom géposztály (125 kcm, 250 kcm és a MotoGP) küzdelmeit, bemutatja a pályákat, helyszíneket, és pontos statisztikai adatokkal szolgál a versenyekről.

Akinek mond bármit is Szabó II László neve - és annak is, akinek nem, annak mindenképpen érdemes elolvasni Ocskay Zoltán könyvét, amely a több száz verseny- és portréfotóval illusztrálva mutatja be a hazai motorsport egyik legnagyobb alakjának életét. Nem egyszerűen versenyző volt ő, hanem megszállott versenyző. Ez sikereinek titka.

szaboii_borito.jpg
Természetesen ezeken kívül is sok nagyszerű könyv van a témában, érdemes a könyvesboltok mellett az internetet is böngészni.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr267091053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása