A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

Motorok a filmvásznon

2014.04.13. 22:05 Motoros Family

 

Utazás, felfedezés, csalódás, menekülés. Több száz filmben alkotnak említésre méltót az emberek kétkerekű társai.

Összeszedtük kedvenceinket.

 

A VAD (THE WILD ONE, 1953)

Két rivális motoros banda, beszűkült kispolgárok, ellenkultúra, gyűlölködés. A Marlon Brando főszereplésével készült film máig szimbóluma az ifjúkori lázadásnak. A magyar származású Benedek László filmje az első olyan mű, amely a motoros bandákkal, a fiatalkori agresszív magatartással és annak társadalmi okaival foglalkozik.

 vad.jpg

 

SZELÍD MOTOROSOK (EASY RIDER, 1969)

Két hippi (akiket a film direktora Dennis Hopper, valamint Peter Fonda alakít) célok nélkül nekiindul Amerikának egy jól sikerült drogüzletet követően. A régi, szabad USA–nak azonban hűlt helyét találják, szemben a nyárspolgárok ellenségességével, ami mindenhol fogadja őket. Börtönbe kerülnek (itt ismerkednek meg a – Jack Nicholson által alakított – hozzájuk csapódó alkoholista ügyvéddel), füveznek, a szabadságról elmélkednek. Az ellenkultúra portréja ez a road-movie, igazi kultuszfilm, zenéje, a „Born to be wild” pedig a motorosok nem hivatalos himnusza világszerte.

 

easyrider.jpg

MAD MAX (1979)

Az 1979-es Mad Max igazi akciófilm: egymással macska-egér játékot játszó útonálló bandák, autóversenyzők, rendőrök. Miután társuk életét veszti az üldözés során, a bosszúvágytól égő bandatagok mindenkinek nekiesnek, a címszereplő rendőrkapitány társával brutálisan végeznek. Max (akit az akkor még kevéssé ismert Mel Gibson alakít) a gyilkosok nyomába indul. Az alacsony költségvetésű filmhez a Kawasaki ajánlotta fel a motorokat.

 

MADMAX.jpg

 

KVADROFÓNIA (QUADROPHENIA, 1979)

Nemcsak Amerikában jelentek meg a motorok a filmvásznon 1979-ben. A Kvadrofónia  a hatvanas évek dühös fiataljainak csatározását mutatja be egy angol tengerparti  kisvárosban. A rockmusical zenéjét a The Who jegyzi, színészként pedig Sting is feltűnik. A film hűen idézi azt a letűnt érát, amikor új volt a lázadás, a kábítószer, a szexuális szabadság. Aki a „rózsaszín” musicalek ismert hőseit keresi, rossz helyen jár.

 

KVADRO.jpg

 

INDIANA JONES ÉS AZ UTOLSÓ KERESZTESLOVAG (INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE, 1989)

Spielberg kalandos életű régészprofesszora (Harrison Ford) ezúttal a Szent Grál nyomában jár, szintén tudós apja (Sean Connery) van a segítségére. Velencéből a náci Németország Berlinjébe, majd tovább a Közel-Keletre, a Szent Földre vezet útjuk. Habár a harmadik Indiana filmben a motorra nem osztottak főszerepet, mégis maradandót alkotott a kétkerekű járgány egy felejthetetlen jelenettel, amelyben a két Jones egy lopott oldalkocsis motorkerékpárral menekül a nácik elől.

 

 indiana.jpg

 

 

TERMINÁTOR II. – AZ ÍTÉLET NAPJA (TERMINATOR II. – JUDGEMENT DAY, 1991)

Számunkra a második Terminátor-filmben nem is Arnold Schwarzenegger az igazi főszereplő, hanem az a Harley Davidson FatBoy, amelyet a jövőből érkező terminátor zsákmányolt magának, és amellyel a film több jelenetében is közlekedik. Amikor a film készült, a Harley kínálatában ez volt az egyik legújabb típus, így nem véletlen, hogy éppen ezt kapta meg a filmszerepet. Ma a kétkerekű egy múzeumban tekinthető meg, ahol a figyelmesebbek a filmforgatással kapcsolatos jeleket is felfedezhetnek rajta. Semmi kétség nem fűzhető ahhoz, hogy ez volt az a chopper, amellyel Schwarzenegger megmentette John Connor életét.

 TERMIN.jpg

 

 

A MOTOROS NAPLÓJA (DIARIOS DE MOTOCICLETA, 2004)

Che Guevara mielőtt forradalmár ikonná vált volna, egy egyszerű orvos-tanonc volt, és szenvedélyes motoros. Halasztott az egyetemen, motorhátra pattant barátjával, és egy rozoga Norton 500-assal hagyták el Buenos Airest, bejárták Latin-Amerikát. Nyolc hónapos utazásukról naplót írt Guevara, ezt filmesítették meg több mint ötven évvel később, 2004-ben. A fiatalok további életútjára nagy hatással volt a motoros kaland, Guevara fejében ekkor körvonalazódott a gondolat, hogy csakis fegyveres forradalommal lehet orvosolni a tömeges szegénységet, társadalmi egyenlőtlenséget.

 

 MOTOROSNAPLOJA.jpg

 

A LEGGYORSABB INDIAN (THE WORLD'S FASTEST INDIAN, 2005)

Igaz történetet mesél el Anthony Hopkins segítségével a film, aki a legendás sebességi rekordert, Burt Munrot alakítja. Az idősödő főszereplő Új-Zélandon él egy isten háta mögötti kisvárosban a hatvanas években. A különc férfi egész életét az 1920-as években gyártott Indian márkájú motorja tökéletesítésének szenteli, majd amikor elkészül azzal, nekivág a nagy útnak Utah felé, a cél a világ egyik legnagyobb gyorsasági tesztpályája. Az akadályokkal sűrűn megtűzdelt útja végén a siker várja, 1967-ben felállított rekordját azóta sem tudta senki megdönteni.

 

INDIANANT.jpg

 

FATEROK MOTORON (WILD HOGS, 2007)

Doug, Woody, Bobby és Dudley régi jó barátok. Négy külvárosi fickó, akik szürke hétköznapjaihoz egyedül az a motoros klub nyújt menedéket, ahol rendszeresen összejönnek egy sörre.A kiégés határán egyensúlyozó középkorú férfiak elhatározzák, hogy nekivágnak az országútnak, és keresztülszelik motorháton Amerikát. Új-Mexikó felé veszik az irányt, és útjuk során számtalan szorult helyzetben találják magukat. A komédia főszereplői John Travolta, Tim Allen, Martin Lawrence és William H. Macy.

 faterok.jpg

 

 

Folytathatnánk még a sort, de talán majd máskor. Addig is jó filmezést mindenkinek!

 

(Forrás: Pinterest, port.hu, http://www.stuff.tv/25-best-motorcycle-movies-ever)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr656026500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása