A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

Tavaszi veszélyforrások

2016.02.25. 12:59 Motoros Family

Az első tavaszi napsugarak szívet melengető hívására minden évben motorosok sokasága rajzik ki az utakra. A hosszú, hideg tél után nagyon jól esik újra a nyeregbe pattanni, ám van pár dolog, amire ilyenkor különösen ajánlott figyelni.

Először is a motorkerékpárt kell „gatyába rázni”, hiszen ha a technikával gond van, az neked is bajt okozhat. Ha előrelátó voltál, tisztán raktad el a téli pihenőre, ennek ellenére nem árt, ha egy alapos takarítással kezdesz. Ellenőrizd a gumiabroncsokat, fújd fel a megfelelő nyomásra. Ellenőrizd a féktárcsákat és a fékbetéteket, valamint a lánc állapotát is: csutakold le, ha lóg, állítsd be, és fúj be láncspray-vel. Fordíts figyelmet a kormánycsapágyakra, az esetlegesen hiányzó csavarok, alkatrészek ellenőrzésére, valamint az elektromos berendezéseket is vizsgáld meg, az akkumulátort is beleértve. Ha szükséges, pótold a folyadékokat, mint például a motorolaj, fékfolyadék, hűtőfolyadék. Ha úgy érzed, nem szívesen végzed el mindezt magad, vidd szervizbe a paripát, hogy tökéletes állapotban lévő géppel vághass neki a szezonnak.

dalton-dakar-bike-mist-forks-allan-karl-710x375-710x375.jpg

Ha mindezek megvannak, és újra motorra ülsz, tartsd szem előtt, hogy - mivel valószínűleg hónapok óta nem motoroztál - elszoktál a vezetéstől. Hagyj magadnak idő arra, hogy visszarázódj. Gyakorolj, hogy újra eggyé válj a motoroddal, ha teheted, menj el egy vezetéstechnikai tréningre. Ilyenkor még nem feltétlenül szerencsés hosszabb túrákra indulni, eleinte elégedj meg rövidebb gurulásokkal.

Bár a levegő kellemesnek hat a téli mínuszok után, relatíve még hideg van. A végtagjaink könnyebben elgémberednek ilyenkor, vacogva a kezelőszervek működtetése is nehézkesebb, és a reakcióidőnk is lelassul. Az aszfalt hőmérséklete közel sem ideális még ilyenkor, hiszen a nap nem tudja azt kellően felmelegíteni. A tapadás így jóval kisebb, ezért ilyenkor még bánj óvatosan a gázzal. A csapadék is gyakoribb tavasszal, és könnyen lehet, hogy ami könnyed záporként indul, az havas esőbe vagy ónos esőbe torkollik. Ez a csapadék ráadásul elegyedik az olajfoltokkal, a kosszal és a sárral, csúszóssá téve az utat.

Ráadásul a fagyok, esők hatására az utak minősége is jelentősen leromlott. Kátyúk, repedések alakultak ki, amik kárt tehetnek a motorkerékpár futóművében, rosszabb esetben szép nagyot eshetsz miattuk, ráadásul a sós felszórás sem a gumiabroncs barátja.

Az egyik legnagyobb veszélyforrás pedig maga az emberi tényező: az autósok a téli hónapokban elszoktak a motorosok jelenlététől. Míg nyáron általános dolog a kétkerekűek közlekedése, ilyenkor szinte nem is számítanak ránk, ezért akarva-akaratlanul rossz manővereket tehetnek, eléd fordulhatnak. Figyelj te helyettük is!

motorbike-trips.jpg

Egyelőre tehát csak óvatosan. Ilyenkor még nem a száguldás a cél, hanem a józan, visszaszoktató közlekedés, így mire igazán jó idő lesz, már biztonsággal gyűjtheted a kilométereket.

Képek forrása: http://www.worldrider.com; flipsideadventuretravel.com

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság motoros túra robog motorosfamily

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr88418568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása