A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

Kedves autós társaink! Figyeljetek ránk!

2014.05.02. 16:07 Motoros Family

Egy személyes történetet szeretnék Veletek megosztani, mely szerencsére ugyan nem általános, de jól tükrözi, hogy egy-egy baleset pillanatok műve lehet.

A minap a Rákóczi úton tartottam hazafelé a Duna irányából a Keleti pályaudvar felé, kivételesen nem motorral, hanem autóval, de ez a történet szempontjából lényegtelen. Hajnali 1… gyér, de nem zéró forgalom…  tiszta, száraz idő, semmi „zavaró tényező”…  3 sáv + egy buszsáv, én mentem a középsőben. Mellettem közvetlenül balra (tehát a legbelső sávban) történetünk főszereplője, egy nagy fekete terepjáróval közlekedő úriember…  aki a Blaha Lujza teret elhagyva  kitalálta, hogy neki bizony azonnal, itt és most jobbra kell kanyarodnia (hangsúlyozom ismét, a legbelső sávból!). Annak rendje és módja szerint rám húzta a kormányt, fékeztem egy hatalmasat, épphogy sikerült annyira, hogy ne toljam meg oldalról, majd gyakorlatilag merőlegesen átszelve a sávokat, beviharzott a kis utcába. 

Az egy dolog, hogy mi nem ütköztünk össze, de ha valaki jön még a többi sávban, aki nem látja előre ezt a „brilliáns” manővert, az kizárt, hogy meg tudjon állni előtte. Mellesleg az első pillanatban az futott át az agyamon, hogy mi van akkor, ha én épp a buszsávban haladok a robogómmal (ahogy azt egyébként naponta teszem) … teljesen kizárt, gyakorlatilag esélye sem lett volna rá, hogy észrevegyen. Tehát a napomat vagy a kocsi alatt, vagy az ablakára felkenődve fejeztem volna be.
És mindez azért, mert nem tudta kivárni a körülbelül 20 méterre lévő következő utcát, ahol ugyanúgy le tudott volna fordulni miután normális emberhez méltóan, figyelmesen átsorol, kihagyva ezt az egész ön- és közveszélyes manővert.

Egyébként aztán tovább közlekedve (ezt már tényleg nem fogjátok elhinni, pedig pontosan így történt!) a Keleti mellett egy fiatal nő kezdte el elég szép lendülettel rám húzni a kormányt, pedig már majdnem teljesen mellette voltam – nála az ablakon benézve egyből világos lett a figyelmetlenség oka: cigi a szájban, telefon a fülön (kézben)…

look twice.jpg

Azért szomorú ilyen helyzetekkel szembesülni, mert mindez teljes mértékben elkerülhető lenne egy kicsit több figyelemmel, körültekintéssel, lojalitással. Mielőtt sávot váltasz, nézz bele többször is a visszapillantóba! Mielőtt eltekered a kormányt, győződj meg róla, hogy nincs-e valaki melletted (akár a holttérben)! Miközben vezetsz, ne cigizz, matass a táskádban, internetezz, telefonálj! Egyszóval: koncentrálj teljes figyelmeddel a körülötted zajló eseményekre!

2. kép.jpg

Te, aki motorral közlekedsz, biztosan tudod, hogy nekünk ez mennyire alapvető, magától értetődő. De ez nem elég, mindenkinek az kellene hogy legyen. Mindenkinek kellene legalább párszor robogóznia a városban - teljesen más szemszögből tekintene aztán a közlekedésre. Hiszen a legtöbb motoros autós is, de nem minden autós motoros. 

Tehát kedves „csak autósok”, kérünk Titeket, figyeljetek oda ránk és persze egymásra, a balesetek elkerülése közös érdekünk! Hiszen mindenkit hazavárnak…

 

 

3. kép.jpg

 

 

(Képek forrása:http://www.collegescootersmd.com,http://photos.imageevent.com/motorbiker/newspics3/Ad-UDoPS-Bones-USA.jpghttp://3.bp.blogspot.com/_yFHijBt1yvk/S-xZKxoVObI/AAAAAAAAijE/mCyBYP5B4I8/s1600/H-D+motorcycle+awareness.jpg)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr16107553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bátorító 2014.05.08. 14:40:22

Az ilyen autósok nem olvasnak ilyen cikkeket.
süti beállítások módosítása