A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

Hogyan segíthetünk, ha balesetet látunk?

2014.04.27. 17:00 Motoros Family

Hiába a legnagyobb figyelem, néha rosszul jön ki a lépés, és bekövetkezik a baleset… Ez ellen sajnos nem tehetünk semmit, azzal viszont annál inkább, hogy ha utána megfelelően, felkészülten tudunk segíteni.

Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert sajnos nem egy olyan esetet láttunk, hogy az emberek – közönyből vagy félelemből – egyszerűen továbbmentek, anélkül, hogy tudtak/akartak volna segíteni... Hogy Te ne tartozz közéjük, adunk néhány jótanácsot.

Nagyon fontos, hogy ne akarjuk mi magunk teljes ellátást adni, megoldani a helyzetet. Sokkal többet használunk vele, hogy ha azonnal, késlekedés nélkül értesítjük a mentőket - ez akkor is lényeges, ha a balesetes látszólag jól van. Belső sérülések veszélyét ekkor sem zárhatjuk ki, ami vizsgálat nélkül beláthatatlan következményekkel járhat.  

A mentőket tárgyilagosan tájékoztassuk a baleset pontos helyéről, a résztvevők/sérültek számáról, a baleset jellegéről (autós ütött el motorost, a motoros kisodródott stb.), a sérülésekről (már amit mi látunk belőle, pl. a motoros eszméleténél van, de fájlalja a mellkasát).

motors2.jpg

Semmiképp se felejtsük el a helyszínt biztosítani egy esetleges további baleset megelőzése céljából – lehet ez egy kirakott elakadásjelző tábla, egy figyelő ember, vagy bármi, a lényeg, hogy az érkezőknek jól észrevehető legyen, hogy ott bizony valami történt, és legyenek óvatosak.

 

Ha a sérült eszméleténél van, megkérdezhetjük tőle, hol és mi fáj, később ez hasznos információ lehet a mentősöknek. Ha eszméletlen - és más körülmény sem teszi indokolttá a mozgatást - lehetőleg hagyjuk a helyén a sérültet. Nem”láthatunk bele”, első körben semmilyen sérülés lehetőségét sem lehet kizárni, és például egy gerincsérülés esetén többet árthatunk, mint használunk… bízzuk ezt a szakemberekre.

 

A sisak levételének helyes szabályaival viszont jó tisztában lenni – bár ha jól figyeltél a jogsit megelőző elsősegély tanfolyamon, elvileg tudnod kell. Ehhez a művelethez mindenképpen két személy szükséges: az egyik a sérült teste felöl állva, a sisak alá két kézzel benyúlva megfogja és stabilan tartja a sérült nyakát, míg a másik óvatosan lehúzza hátulról a bukót a fejről. Ez nagyon lényeges ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk, eszméleténél van-e a sérül, vagy van-e valami, ami akadályozhatja a légzést.

 

motors1.jpg

 

Természetesen ez csak pár intelem (de talán a legszükségesebbek), ezen kívül még számtalan körülmény felmerülhet… de ha „csak” ezekre figyelünk, már nagyon sokat tettünk.

A legfontosabb: Ne félj segíteni! 

 

(A képek forrása: Safety-Hungary)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr996092764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása