A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

A motoros ruházat tisztítása

2015.03.09. 13:02 Motoros Family

Nagyon úgy tűnik, végre valóban megérkezik a várva-várt tavasz, előkerülnek a motorok a garázsból, a hótaposó helyett motoros csizmát húzunk, a sapkát felváltja a bukósisak, a nagykabátot a motoros dzseki. Ha ügyes és előrelátó voltál, a szezon végén szépen kitisztítva tetted el a motoros felszereléseidet a szekrénybe… ha viszont nem, itt az ideje most megejteni a műveletet, ehhez adunk most pár praktikus tanácsot.

A bukósisak külső felületének tisztítására több lehetőség is van: a legegyszerűbb a sima szappanos langyos víz és egy puha szivacs kombinációja, de vannak speciális tisztítószerek is kifejezetten erre. A lényeg, hogy soha ne használj olyan szert, ami sértheti vagy felmarhatja a fényezést. Míg ez többnyire esztétikai kérdés, a bélés tisztítása már higiéniai is, hiszen ez közvetlenül érintkezik a bőröddel, hajaddal. Ha nem kivehető bélésű a sisakod, akkor speciálisan erre kifejlesztett tisztítószereket kell használnod, amelyek eltávolítják a koszt és a kellemetlen szagokat. Ezekből létezik többféle verzió is, a motoros boltokban beszerezheted. Ha kivehető bélésű a sisakod, könnyebb dolgod van – szedd ki az összes párnázást, majd mosd ki kézzel, esetleg kímélő mosásban géppel. Használj bőrbarát mosószert, öblítőt pedig nem is muszáj, ha mégis szeretnéd, semleges illatút válassz, mert sokáig fogod majd érezni.

how-to-clean-a-motorcycle-helmet-620x330.jpg

Vigyázz a sisak tisztaságára a hétköznapi használat során is: ne tedd bele a kesztyűt, ne tedd a földre és ne rakd a tükörre. Tehát ha lehetséges, kerüld, hogy a fejeden kívül bármi belekerüljön, hiszen úgy egy csomó koszt belejuttatsz.

A bőrruházatról már egy fokkal nehezebb letakarítani az utca porát, főleg, hogy egy nyáresti gurulás után nagy eséllyel látványos bogártemető lesz a valaha hófehér öltözet. A szappanos víz és egy rongy ez esetben is instant megoldás – javasoljuk, hogy mikor hazaérsz, legalább ennyivel rögtön takarítsd le, mert ha nem is lesz tökéletes az eredmény, legalább nem szárad rá és ég bele az anyagba a sok kis rovartetem és a többi kosz, így később könnyebb dolgod lesz a nagytakarításnál. Egyszerre csak kis felületet tisztíts, amit egyből törölj is szárazra egy másik ronggyal, hogy ne igya be a bőr a vizet. Egy fokkal speciálisabb megoldás a bőrtisztító szerek használata. Ebből is sok verzió létezik a szaküzletekben, válassz a ruhádnak megfelelőt. Arra vigyázz, hogy alkohol alapú szert ne használj, mert bár a koszt le fogja hozni, de azzal együtt a bőr színét is. A tisztító hadművelet végén pedig mindig fontos lekezelni a bőrt valamilyen hidratáló szerrel, amely regenerálja a bőrt, nem engedi kirepedezni, és egyben impregnálja is azt. Lehet ez méhviasz, de erre is vannak speciális szerek, érdemes beszerezni valamilyet, hogy sokáig szép maradjon a ruhadarab.

untitled19.png

A textil ruházat tisztítása egy kicsit egyszerűbb, ez esetben annyi a dolgod, hogy vedd ki a protektorokat és a vízzáró membránt, majd mosd ki a kabátot/nadrágot kézzel vagy mosógépben, kímélő programmal. Lehet kapni ezek mosásához kifejlesztett szereket, érdemes ezekkel próbálkozni, öblítőt viszont ne használj, mert károsíthatja a speciális anyagszerkezetet. Ha kész, lezárásként használhatsz impregnáló spray-t is a vízálló képesség visszállítására/fokozására.   

A kesztyű külső tisztítása megegyezik az (anyagában megfelelő) ruházat tisztításával, karbantartására használhatod a bőr vagy textil ruházatodra vásárolt szereket. Belsejének tisztítása viszont már macerásabb feladat, házi módszerek nem is nagyon vannak rá. Lehet próbálkozni a kifordítással, bár nem épp kímélő megoldás, de adott esetben nyerhetsz vele egy kis időt az új darab beszerzéséig: ügyesen fordítsd ki a kesztyűt, és így takarítsd ki enyhe mosószeres vízzel, majd hagyd jó sokáig (akár egy napig is) szabad levegőn száradni, végül fordítsd vissza. Ezt a módszert persze csak akkor használd, ha nem félted a kesztyűdet.   

A csizma külsejének tisztítására általában megfelelő a szappanos meleg víz és a szivacs (talp esetén akár kefe), de fontos, hogy a tisztítás után ezt is kezeld le bőrápolóval, hogy sokáig rugalmas és ellenálló maradjon az anyag. Pont a nehéz tisztíthatóság miatt ezek esetében még a ruházatnál is jobban ügyelj arra, hogy mindig tiszták legyenek a bele kerülő végtagjaid. 

Ha olykor tudsz egy kis összeget szánni arra, hogy szakértő kezekre bízd a felszerelésedet, gyakorlatilag bármely ruhadarabodat elviheted speciálisan motorosruhák tisztítására szakosodott cégekhez is, ahol speciális módszerekkel és anyagokkal kívül-belül kipucolják neked. Ez persze nem olyan olcsó, de cserébe valóban újjászületik az adott ruhadarab, így egy új ruha árának töredékéből még hosszú ideig használhatod tovább. 

maxresdefault.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr917253749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása