A Motoros Family-ről

Közösség

Friss topikok

  • Kocsó: Egy oktatótól hallottam azt a tippet, hogy sötétben rendszeres időközönként érdemes rövidet dudáln... (2015.01.20. 09:53) Éjszakai motorozás
  • cartshee: Mióta "megnyitották" előttünk a buszsávokat, azóta csodálatos a városban robogni.. vannak sűrűbb s... (2014.07.14. 14:18) Miért is jó robogózni?
  • Kelly és a szexi dög: és ez az autóvezetésre is igaz... (2014.05.19. 13:40) Vezetés? Technika?
  • torró: Hát igen. Nincs biztosíték arra, ha motorra ülsz bármi történhet. De ez igaz mindenre.Furcsa dolgo... (2014.05.18. 17:08) Miből van a baj?
  • DRacsi: 27 éve nyomom a városban, de amikor hátrafordultam mindig ráfutás lett belőle...... soha NE fordul... (2014.05.08. 14:41) Jó tanácsok városi közlekedéshez - motorosoknak

Jó tanácsok a kánikulai motorozáshoz

2014.08.12. 14:02 Motoros Family

Az idei nyár kissé szeszélyesen alakult, a jó idő mellett sok esővel és hűvösebb napokkal tarkítva. Szinte nem is volt egy-két napnál hosszabb kánikula, mint régen, amikor kellemesen „aszalódhattunk” folyamatosan a 35 fokban. Ez a strandolóknak most hátrány, de a motorosoknak nem feltétlenül, hiszen jól beöltözve sokszor nem kívánjuk már a forróságot. Persze még ebben a változékony időben is óhatatlan, hogy aki elindul túrázni, ne fogjon ki pár napnyi rekkenő hőséget – ez szervezetünknek különösen megterhelő, ezért ilyenkor fokozottan figyelnünk kell magunkra.

Van pár alapvető szabály, amit mindenképp érdemes megfogadni és betartani, nehogy baj legyen.

885.jpg

Az első és legfontosabb, hogy mindig gondoskodj a megfelelő folyadék-utánpótlásról: legyen nálad víz vagy izotóniás ital, és folyamatosan fogyaszd is. Ne várd meg, hogy nagyon szomjas legyél, inkább állj meg többször inni. 2,5-3 liter víz ilyenkor az alap!

Ugyanígy az étellel: inkább egyél többször kisebb adagokat, nehogy leessen a vércukorszinted. Ezzel elkerülheted az esetleg hirtelen fellépő rosszullétet, ami a motoron kifejezetten veszélyes lehet.

Bármennyire is hívogató a laza szerkóban motorozás (mint már többször is hangsúlyoztuk), soha ne indulj el teljes testet takaró védőfelszerelés nélkül. Akkor inkább áldozz rá egy kicsivel többet, és válassz szellősebb kabátot, nadrágot. Ma már mindenből (bukósisak, felső, kesztyű, nadrág, cipő) lehet kapni hálós, kifejezetten nyári változatokat, amelyek jelentősen kényelmesebbé teszik a melegben való gurulást.

1834-gary-drinking-water.jpg

Ha úgy érzed, hogy már nem bírod tovább a hőséget, állj félre, vizezd be a hajad, mosd meg az arcod és pihenj egy kicsit. Egy 15 perces megállással nem veszítesz sok időt, de a szervezeted megköszöni. Én például van, hogy néha bevizezem a hajam, és úgy veszem rá a bukót – jó darabig nagyon kellemesen tud hűsíteni utána. De lehet kapni kifejezetten a sisakokba fújható spray-t is, ami „jegeli” a fejed, és kellemesen friss érzést biztosít.

Tehát csak óvatosan a melegben! Figyeld a tested jelzéseit, és ne terheld túl magad! Ha jól bírod, még akkor is érdemes többször szünetet tartani, mint hűvösebb időben.

Halvarssons-motorcycle-riding-gear_opt3.jpg

Végül, de nem utolsó sorban, különösen fontos, hogy éber maradj, és ne álmosan, idegesen, szétesve indulj útnak. Ilyenkor sokszor eleve fáradékonyabbak vagyunk és a reakcióidőnk is hosszabb, ne tetézzük tovább. Nyáron egyébként is mindenki ingerlékenyebb, sietnek az emberek, több a dugó, sokszor elkalandozik a figyelmünk, ezért előfordul, hogy más hibáját is nekünk kell(ene) kivédeni.

Az így megszaporodó balesetek miatt kifejezetten fontos, hogy e kritikus hónapokban is megfelelő mennyiségű vérkészlet álljon a mentőegységek rendelkezésére. Augusztus az év „legvérszegényebb” hónapja, és ezért szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a véradás fontosságára.

Ugye nem felejtetted el, hogy most hévégén tartjuk kampányunk központi rendezvényét a budapesti Millenáris Parkban? Hot-doggal, üdítővel és színes programokkal várunk!

Motoros_véradás_Millenáris.png

De ami még ennél is fontosabb, hogy azzal, hogy eljössz vért adni, segíthetsz másokon. Számítunk rád!

További információ az augusztusi Véradás programunkról: https://www.facebook.com/events/657471027681713/

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság nyár véradás motorosfamily

A bejegyzés trackback címe:

https://motorosfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr996597775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása